Wednesday, November 5, 2014

10 MOTIVE SA NU TE MAI SIMTI VINOVATA




Ca femeie, am avut parte din plin de acest sentiment devastator: vinovatia. De aceea am si ales sa folosesc genul feminin, insa nu inseamna ca barbatii nu-l traiesc. Ei doar recunosc mai greu.

Cred ca de aceea femeile isi doresc sa-si auda partenerii ca le pare rau, uneori mai mult decat sa-si schimbe comportamentul, tocmai pentru ca ele traiesc cu acest bolovan zi de zi.

De unde vine acest sentiment? Ne-am nascut cu el? Nu. Ne nastem cu o stare mentala foarte buna. Ma uit acum la fiica mea cum rade si gangureste si nu vad urma de vinovatie ca ma mai trezeste noaptea sau ca face pipi exact in momentul cand o schimb si ma boteaza din cap pana in picioare.

Sentimentul de vinovatie este folosit pentru a-i forta pe ceilalti sa se comporte cum dorim. Si, noi toti, abuzam de el. 

A devenit un virus al societatii si una dintre cauzele de baza ale depresiei si nefericirii.

Se poate trai fara sentimentul acesta? Desigur ca da! 

Cand renunti la el, nu devii nesimtit asa cum ai crede, ci ti se ia o pacla de pe ochi, bolovanul pe care il cari in spate si vocea interioara iti vorbeste frumos.

Pe scurt, iata cateva motive sa nu te mai simti vinovata (sau vinovat):

1. Pentru ca este un sentiment indus de societate pentru a te conforma. 

Este un sentiment nenatural, bazat pe echivalente de tipul "faci ceva sau nu faci ce vreau eu, esti rau/neascultator etc. 

Acest sentiment se infiltreaza apoi in subconstient si-ti da apoi senzatia ca "nu esti cum trebuie"

2. Nu esti perfecta pentru ca nu exista oameni perfecti. 

Exista doar oameni care fac anumite actiuni. Cand aplici norme poti vorbi despre perfectiune, insa normele sunt impuse tot de oameni, chiar si-n biserica. 

Asa ca renunta la ideea de a fi perfecta si vezi care sunt valorile TALE si respecta-le pe acelea.

3. A gresi este perfect omenesc. Atitudinea corecta fata de o greseala nu este sentimentul de vinovatie care te blocheaza ci unul de analiza ca si observator pentru a realiza ce poti face mai bine data viitoare.

4. Pentru ca sentimentul de vinovatie este unealta cea mai buna pentru manipulare. Cand te simti vinovat esti manevrabil. Punct. Chiar ieri ma uitam la o reclama la calmante aratand o femeie care nu reusea sa le faca pe toate iar reclama propune cateva pastilute si apoi totul merge ca pe roate. 

Baza reclamei? Dorinta de a le face pe toate perfect ca sa nu ne mai simtim vinovate...

5. Pentru ca vinovatia blocheaza, nu motiveaza. 

Iar daca te simti lipsita de energie si motivatie, sa stii ca tocmai aceasta stare de vinovatie te sleieste. 

Renunta la ea si vei simti cum te umpli de stare de bine si chef de-a actiona.

6. Pentru ca e absolut normal sa existi si pentru tine. 

Pentru ca ai si tu nevoile tale si e normal ca in primul rand TU sa ai grija de tine. 

7. Pentru ca fara vinovatie va fi placerea ta sa-i ajuti si pe ceilalti. 

Nu mai e "obligatia" ta ci alegerea ta, asa cum si este in realitate.

8. Pentru ca si copiii tai iti copiaza starile. 

Cred ca aceasta a fost motivatia cea mai puternica pentru mine sa renunt la vechile programe mentale paguboase si sa-mi schimb perspectiva intr-una pozitiva. 

Degeaba le spunem copiilor ce sa faca, cum sa simta si cum sa perceapa realitatea. Ei, prin neuronii oglinda, copiaza, inconstient, ce facem noi, ce stari avem (da, exact, starile) si vor fi si vor trai aceleasi stari nefericite. 

Daca vrem copii fericiti, sa incepem cu noi.

9. Pentru ca si noi la randul nostru, propagam acest virus al vinovatiei in lume. 

Incepand cu cei dragi. Cu partenerul, copiii, prietenii nostri si continuand cu cei care lucreaza pentru noi intr-un fel sau altul. 

Si tot ce transmitem in lume, ni se intoarce printr-un straniu mecanism de bumerang care nu da gres niciodata.

10. Pentru ca sentimentul de vinovatie te imbolnaveste. 

Acest sentiment este cauza numarul 1 al bolilor localizate in zona abdominala. 

Este si locul unde il simtim si, in timp, duce la blocaje care afecteaza organele. 

Ce sa facem cu sentimentul acesta? 

Il punem intr-o bocceluta, dar mai mare bocceluta, il punem intr-o racheta cu destinatia Soare, si privim noi frumusel cum aterizeaza racheta cu bolovanul vinovatiei fix intr-o furtuna solara si explodeaza. Si gata! 

Si ne vedem de viata noastra cu sentimentul ca noi alegem ce sa facem si odata ce-am ales, facem cu placere si bucurie indiferent daca e vorba de copii, sot, serviciu.

Iar cand mai incearca cineva sa ne faca sa ne simtim vinovati, activam un scut de lumina care face sentimentul de vinovatie sa se transforme in praf si pulbere. 

Iar aceste doua exercitii sunt foarte eficiente cu cat le proiectam in mintea noastra pe un ecran 3D mare, mare, ca la cinema.

Si mai cred ca in momentul in care omenirea va renunta la propagarea acestui sentiment veninos, oamenii vor redeveni UMANI.

No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...