Wednesday, March 20, 2013

SA MOARA SI CAPRA VECINULUI


Aceasta a fost prima lectie de cultura pe care i-am dat-o directorului general al companiei cu care colaboram, al carui profesor de limba si cultura si translator eram, in vara anului 2005, cand zona Bacaului a fost lovita de inundatii iar cand firma a decis sa-i ajute pe sinistratii care-si pierdusera casa cu suma de 2000 RON. Directorul a primit o serie de "scrisori" care-i reclamau pe cei care trebuiau sa primeasca aceasta suma ca au rude care lucreaza in strainatate, iar aceste scrisori veneau, culmea, din partea oamenilor ale caror case au ramas in picioare. Trebuind sa traduc aceste epistole, m-am gandit cu amaraciune la disperarea noastra de a crea o imagine pozitiva cand apare un strain in peisaj, dar daca si in astfel de momente inima noastra ramane impietrita in fata durerii si deznadejdii, ce mai ramanea de spus?

Am invatat in ultima vreme, si am verificat in practica pe oamenii care m-au lasat sa-i ajut sa se dezvolte personal, ca cea mai mare resursa pe care o tara o poate avea o reprezinta OAMENII. Nu am sa povestesc aici despre neajunsurile sistemului de educatie, e clar ca din pacate isi bazeaza mult din metode pe frica de pedeapsa decat pe incurajare, dar educatia este unul dintre elementele cheie cand vorbim de prosperitate. Suntem din pacate, o natiune de oameni timorati, speriati, gata sa ne lasam folositi doar pentru a nu ne pierde slujba sau alte "avantaje" materiale aparente. Iar metoda prin care oamenii sunt tinuti sub control este exact asta: FRICA. O scurta lectie de neurologie va arata ca rolul fricii este de a bloca legaturile neuro-corticale din creier care ar duce la actiunile pe care omul si le propune. Practic, studiile au aratat ca oamenii depresivi, nefericiti, au o frica exacerbata de orice. Si cu cat aceasta actioneaza mai mult, cu atat omul generalizeaza frica asupra tuturor aspectelor vietii sale. Aceste blocaje neuro-corticale se manifesta la nivelul organismului prin bolile pe care le dezvoltam. De fapt, bolile sunt modalitatea prin care corpul ne anunta ca nu lasam creierul sa opereze cum trebuie.

Oamenii speriati sunt usor de manipulat. Creierul lor este blocat iar ei nu mai vad oportunitatile pe care le au, in schimb se activeaza mecanismele de supravietuire. Apare astfel invidia, dorinta de a fi cel care castiga cursa, competitia. Nu cred in competitie, ca o observatie. Cred ca omenirea are nevoie de toata creativitatea umana de care poate dispune. Consider ca se face o cumplita risipa de resurse umane, fiecare cersetor care imi iese in cale ma face sa ma gandesc cu amaraciune ca ar fi putut fi un inventator, un medic, un profesor dedicat, daca ar fi avut sansa unei familii iubitoare si a educatiei. Unii cunoscuti de-ai mei imi explica cu emfaza si accentuand cuvintele, ca ar exista niste diferente "genetice" intre oameni, dar nu prea stiu care e sursa stiintifica a acestor afirmatii, pentru ca geneticienii au cam recunoscut ca diferenta intre oamenii de toate rasele si etnicitatile (cu exceptia desigur a bolilor genetice) este de 0,01%. Asta inseamna ca restul de 99,99% e dat de mediu si educatie.

Dar ideea principala a acestei postari nu este sa critic, e plina lumea asta de comentatori negativisti, pentru ca sursa unei astfel de atitudini este tot frica, ideea principala este sa iesim din cursa impotriva celorlalti si sa incepem sa ne construim existenta in jurul obiectivelor de natura sa aduca frumusete si calitate vietii noastre. Cunosc oameni bogati care in loc sa se bucure de viata si libertatea pe care le-o pot oferi banii lor, ei tot plini de invidie sunt pe ceilalti. Ce fel de viata e asta? Ce folos am avea daca toti in jurul nostru ar fi saraci? Fiecare om isi are rolul lui in societate, si cu cat sunt mai prosperi sau mai buni profesionisti, cu atat mai multe lucruri bune pentru noi toti.

Haideti acum sa gandim in afara competitiei, in afara „cursei” de la serviciu sau scoala, sa ne concentram creativitatea asupra imbunatatirilor pe care le aducem vietii noastre. Frica si programarea sociala ne-au facut sa nu mai indraznim sa visam. Chiar si cei care reusesc din jur parca doresc sa induca ideea: "ei, eu am putut, dar tu nu ai putea...." Prostii! NLP ne spune clar, daca cineva a putut, atunci oricine altcineva poate... Nu se nasc unii mai "talentati" decat altii, totul e legat de educatie si de dorinta de a iesi din zona de confort.

Tu ce preferi, sa actionezi si sa-ti optimizezi viata sau sa te uiti in continuare la cei carora le merge bine, si eventual sa-ti spui ca tu nu vrei sa fii ca ei? (cred ca-ti amintesti de vulpita si de strugureii "acri"). Chiar nu ar mai trebui sa crezi ca toti care castiga bine fac lucruri ilegale. Sunt oameni care respecta legea si fac bani, si chiar e bine sa stii ca legea impozitelor e de partea antreprenorilor mai mult decat a angajatilor, dar mai multe despre educatia financiara in postarea urmatoare.

Iti urez o saptamana excelenta si plina de succes, si nu uita, vezi ce fac oamenii de succes si aplica la viata ta!

Daca ti-a placut articolul te-ar mai putea interesa si:



No comments:

Post a Comment

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...