Friday, March 2, 2012

TU CINE ESTI AZI: OMUL SAU MAIMUTA?

Buna,

Nu te-ai putut abtine si m-ai intrebat si la scoala despre creierul de om si creierul de maimuta. Probabil vei invata la bio si care emisfera reprezinta fiecare parte, dar eu sunt filolog si nu ma intereseaza sa intru in astfel de clasificari. Cred ca 11F abia asteapta sa-mi explice in amanunt toate clasificarile.

Te intrebi probabil de ce intrebarea din titlu...si poate ca ai inteles deja de la scoala raspunsul. Voi incepe prin a-ti spune ca de fapt sunt perfect convinsa ca toate "descoperirile" mele sunt descrise deja in toate felurile in literatura de specialitate sau beletristica si in filmele de la Hollywood chiar. Stii, mi-am amintit de Planeta Maimutelor, film care mi s-a parut foarte plictisitor dar pe care acum il inteleg. Sa-l vezi si tu dupa ce citesti ce am spus aici.

Pai sa-ti spun clar: in tine salasluieste o MAIMUTA! Si in mine! In noi toti! Si maimuta asta nu e TU. Nici EU. Nu e OM. Tu esti OMUL. Ea e o alta entitate. Apare in literatura sub multe denumiri si forme, Mr. Hyde de exemplu, vocile din capul bietului Gollum. Ii spun maimuta, dar a fost numita si Corpul durere de catre Ekhart Tolle pentru toata durerea pe care ne-o provoaca.

Cine e aceasta MAIMUTA? pai e partea noastra subumana, de instincte, frica, nevoia de statut social, de siguranta, de cusca sigura. Ce mai, e o MAIMUTA! Si nici nu e prea desteapta. Daca o s-o urmaresti, o prinzi usor. Esti OM, si esti foarte inteligent, si nu te pacaleste o maimuta, atata timp cat constientizezi existenta ei.

Hai sa-ti dau indicii cine e ea: stii vocile care-ti spun ca trebuie sa dovedesti ce bun esti? ca nu ai chef sa-ti inveti acum ci mai bine mai intri putin pe FB, sa mai mananci ciocolata chiar daca in ultima vreme te-ai ingrasat cu 5 kilograme si ca de maine faci cu marea si cu sarea, cea care-ti spune sa te razbuni pe X sau Y care te enerveaza, sa o barfesti pe Z ca sa te simti bine? Ei bine, aia e maimuta de care-ti vorbesc. Vrea sa fie distrata si amuzata. Iti spune tie ca trebuie sa demonstrezi cine esti: frumos, bun, destept...si tu incepi s-o crezi.

Maimuta din tine e cauza tuturor dezechilibrelor din viata ta! Ea iti va gasi justificari pentru lene, delasare, esecuri, frica, dar tot ea te va flagela cand vei realiza ca nu ti-ai implinit visurile. Ea-ti va spune ca e super OK sa incepi de maine sa realizezi ce ai visat, sa-ti repari alta data media la bio, sau la mate, sau la engleza, ca nu e nimic daca stai blocat cu orele la TV in loc sa-ti urmaresti obiectivele. Ea-ti spune ca de fapt e super cool sa ai note mai mici, ca doar nu esti vreun nerd...

Pai si ce e de facut, ma vei intreba! Bag-o in cusca! Ascult-o cu atentie, e usor de recunoscut. Nu e prea inteligenta...e doar de pe vremea de cand stateam prin copaci. Iar tu esti om, fiinta evoluata. Stai drept si zambeste, asta e pozitia si atitudinea umana. Iti va ajuta creierul sa prinda maimuta si sa-i dea un sut si s-o bage in cusca.

Te rog sa-mi spui si mie ce-ti face maimuta din tine si daca ai inceput s-o prinzi. Te pup si maine iti voi spune cum sa descoperi OMUL din tine.

Weekend placut!

TEMA: PLANETA MAIMUTELOR

1 comment:

  1. Extrem de interesant... ideea e ca multi refuza sa cunoasca acea latura negativa numita "maimuta din noi" :) desi exact la acele persoana predomina caracterul "persoanei ascunse/ animaluli ascuns din noi" ..... :)

    ReplyDelete

Astept parerea ta:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...